Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki sprawione pstrągi
16 łyżek posiekanych orzechów włoskich
8 łyżek oliwy
1.5 łyżeczek vegety ziołowej
4 sztuki cytryny
- Jarzynka
2 pęczki botwinki
4 sztuki duże ząbki czosnku
2 sztuki duże pomidory
4 łyżki prażonych orzeszków piniowych
2 łyżki oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Orzechy włoskie wymieszaj z oliwą i vegetą. Cytryny sparz i pokrój w plastry.
- Rozłóż 4 kawałki folii aluminiowej. Na każdym kawałku ułóż plastry cytryny, a na nich pstrągi. Wierzch ryby posmaruj masą orzechową, zawiń w zgrabne paczuszki. Ułóż na średnio nagrzanym grillu i opiekaj 20 minut.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidory pokrój w kostkę. Tak przygotowane czosnek i paprykę podsmaż na rozgrzanym oleju przez minutę. Następnie dodaj pokrojoną botwinkę, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Duś przez 3 minuty, a następnie dodaj orzeszki piniowe. Gotową jarzynkę wyłóż na talerze, a niej ułóż upieczone pstrągi.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy