Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki średnie pstrągi
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego z imbirem
- sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy
- fileciki z dużej pomarańczy
- 4 ząbki czosnku
- 6 łyżek posiekanego tymianku
- 8 łyżek oliwy
- 1 szczypta cynamonu
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta pieprzu kajeńskiego
- sól
- czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dżem włóż do miski. Dodaj sok pomarańczowy, czosnek, tymianek i oliwę. Wymieszaj. Następnie dopraw do smaku cynamonem, gałką, solą, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim.
- Ryby wypatrosz, opłucz i natrzyj przygotowaną wcześniej masą. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obłóż kawałkami pomarańczy. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Domowy