Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 580 g pstrąg
świeży - 450 g warzywa mrożone
na patelnię - 4 gałązki natka pietruszki
- 1/2 sztuki cytryna
- 2 ząbki czosnek
- 40 g masło
- 3 łyżki olej rzepakowy
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pstrągi umyj, odetnij łby, oprósz solą. Natkę drobno posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i połącz z natką. Dodaj skórkę otartą z cytryny oraz sok. Wlej łyżkę oleju, wymieszaj i dopraw do smaku.
- W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i smaż na nim pod przykryciem warzywa przez 12 minut. Następnie dopraw do smaku.
- Na patelni rozpuść masło z dodatkiem oleju i usmaż na nim ryby. Gotowe ryby podawaj z gremolatą z natki i gorącymi warzywami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia