Dzisiaj jest: Niedziela, 20.09.2020 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Pstrągi zapiekane z masłem pomidorowo-ziołowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pstrągi zapiekane z masłem pomidorowo-ziołowym i warzywami to danie smaczne i dosyć dietetyczne. Masło można wzbogacić posiekanymi kaparami, posiekaną bazylią lub koperkiem.

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 2 sztuki  pstrąg
    tęczowy
  • 400 g  ziemniaki
  • 1 sztuka  papryka czerwona
  • 2 sztuki  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 100 g  oliwki
    zielone
  • 50 g  pomidory suszone
  • 50 g  masło
  • 1 łyżka  olej rzepakowy
  • 1/2 pęczki  szczypior
  • 2 gałązki  natka pietruszki
  • sól
    do smaku
  • 1/2 sztuki  cytryna

Sposób przyrządzania:

  1. Pstrągi umyj, odetnij głowy i oprósz solą. Odłóż na chwilę.
  2. Suszone pomidory posiekaj razem z ziołami. Dodaj do nich miękkie masło i wymieszaj.
  3. Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w ósemki. Oliwki osącz z zalewy.
  4. Blachę natłuść połową oleju. Ułóż na niej ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek w łupinie. Skrop pozostałym olejem i oprósz solą. 5. Na warzywach ułóż ryby, a do ich środka włóż połowę masła pomidorowo-ziołowego. Pozostałe masło ułóż na rybach. Piecz 30 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj oliwki. Gotowe danie podawaj z kawałkiem cytryny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

pstrągmasłoprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE