Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
2 sztuki pstrąg
tęczowy400 g ziemniaki
1 sztuka papryka czerwona
2 sztuki cebula
2 ząbki czosnek
100 g oliwki
zielone50 g pomidory suszone
50 g masło
1 łyżka olej rzepakowy
1/2 pęczki szczypior
2 gałązki natka pietruszki
sól
do smaku1/2 sztuki cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pstrągi umyj, odetnij głowy i oprósz solą. Odłóż na chwilę.
- Suszone pomidory posiekaj razem z ziołami. Dodaj do nich miękkie masło i wymieszaj.
- Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Cebulę obierz, pokrój w ósemki. Oliwki osącz z zalewy.
- Blachę natłuść połową oleju. Ułóż na niej ziemniaki, paprykę, cebulę i czosnek w łupinie. Skrop pozostałym olejem i oprósz solą. 5. Na warzywach ułóż ryby, a do ich środka włóż połowę masła pomidorowo-ziołowego. Pozostałe masło ułóż na rybach. Piecz 30 minut w 180 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodaj oliwki. Gotowe danie podawaj z kawałkiem cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia