Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka cykoria
- 100 g pomidorki koktajlowe
- 200 g łosoś
- 100 g krewetki
- 3 sztuki jajka
- 150 g śmietana
12% - 1 łyżka natka pietruszki
posiekana - 250 g ciasto francuskie
- 100 g ser żółty
starty - sól
do smaku - pieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cykorię podziel na listki, opłucz razem z pomidorkami koktajlowymi. Łososia i krewetki oczyść.
- Do miski wbij 2 jajka, dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie połącz.
- Ciasto rozwałkuj na cienki, okrągły placek i wyłóż nim formę do tarty tak, aby brzeg ciasta wystawał o 1 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Na wyłożone ciasto poukładaj listki cykorii, pomidorki, podzielonego na kawałki łososia i krewetki. Całość zalej sosem śmietanowym, a następnie posyp żółtym serem.
- Wystający brzeg ciasta zawiń do środka i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Placek włóż do piekarnika i piecz 20 minut w 180 st. C, aż ciasto się zarumieni.
Źródło przepisu: Smacznego!