Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 12 sztuk krewetek Black Tiger
- 120 g ryżu do risotto
- 1 sztuka cebula
- 2 łyżki oliwy
- 50 ml wina wytrawnego
- 600 ml gorącego bulionu warzywnego
- 2 łyżeczki masła
- pieprz
- sól
- 1/2 sztuki cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krewetki rozmroź i oczyść. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej w garnku oliwie. Następnie dodaj suchy ryż i mieszając podsmaż przez minutę.
- Po tym czasie wlej białe wino i gotuj chwilę, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj chochelkę gorącego bulionu i gotuj do momentu, aż płyn zostanie zredukowany. Powtarzaj czynność, aż ziarenka ryżu staną się miękkie.
- Wraz z ostatnią partią bulionu dorzuć przygotowane krewetki. Gotuj jeszcze 3 minuty, aż krewetki będą różowe. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Garnek zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżeczki masła, wymieszaj. Skrop sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane bazylią i plastrami cytryny.
Źródło przepisu: moje smaki życia