Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
12 sztuk krewetek Black Tiger
120 g ryżu do risotto
1 sztuka cebula
2 łyżki oliwy
50 ml wina wytrawnego
600 ml gorącego bulionu warzywnego
2 łyżeczki masła
pieprz
sól
1/2 sztuki cytryny
kilka listków świeżej bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krewetki rozmroź i oczyść. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej w garnku oliwie. Następnie dodaj suchy ryż i mieszając podsmaż przez minutę.
- Po tym czasie wlej białe wino i gotuj chwilę, aż ryż wchłonie płyn. Dodaj chochelkę gorącego bulionu i gotuj do momentu, aż płyn zostanie zredukowany. Powtarzaj czynność, aż ziarenka ryżu staną się miękkie.
- Wraz z ostatnią partią bulionu dorzuć przygotowane krewetki. Gotuj jeszcze 3 minuty, aż krewetki będą różowe. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Garnek zdejmij z ognia i dodaj 2 łyżeczki masła, wymieszaj. Skrop sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowane bazylią i plastrami cytryny.
Źródło przepisu: moje smaki życia