Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
350 g owoce morza
mieszanka200 g ryż
do risotto4 łyżki masło klarowane
2 szklanki bulion
1 sztuka cebula
średnia2-3 ząbki czosnek
2 łyżki ser parmezan
tartysok z cytryny
do smakusól
do smakupieprz czarny
do smakunatka pietruszki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- 3 łyżki masła klarowanego rozgrzać w dużym rondlu, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażać aż się zeszkli. Dodać ryż do risotto (np. marki Halina) i mieszać do wchłonięcia się tłuszczu. Następnie dodawać stopniowo bulion, mieszając aż każda jego porcja zostanie wchłonięta. Całość gotować przez ok. 20 min., cały czas mieszając.
- Mieszankę owoców morza opłukać, posiekać czosnek. Na rozgrzaną patelnię wrzucić łyżkę masła klarowanego, dodać owoce morza z czosnkiem, skroplić sokiem z cytryny i smażyć przez ok. 15 min.
- Do gotowego ryżu dodać owoce morza oraz pieprz i sól, wymieszać. Serwować posypane parmezanem i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR