Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g ryż długoziarnisty
1 sztuka por
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
500 g filet z ryby
rozmrożone1 sztuka cytryna
sól
do smakupieprz
do smaku3 ziarenka pieprz czerwony
4 łyżki ser parmezan
starty2 łyżki masło
1/4 pęczki natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Por oczyść, pokrój w słupki. Cebulę obierz i posiekaj. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę.
- Filety rybne umyj, osusz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki oczyść i posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim cebulę, czosnek i por. Następnie dodaj ryż i smaż przez minutę mieszając.
- Po chwili składniki na patelni podlej 500 ml wody. Dodaj pieprz w ziarnach, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Podgrzewaj na małym ogniu przez 25 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Na 8 minut przed końcem gotowania do zawartości patelni dodaj kawałki ryby oraz natkę pietruszki. Całość delikatnie wymieszaj. Gotowe danie podawaj posypane startym parmezanem i udekorowane kawałkami cytryny.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku