Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 6 osób
Składniki
- 400 g brokułów
- 300 g łososia w sosie własnym z puszki
- 60 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 300 g ciasta francuskiego
- sól
- biały pieprz mielony
- 1 sztuka żółtko
- 200 g czerwonej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g śmietany
- 1 łyżka mąki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Brokuł podziel na różyczki, umyj i odsącz. Połowę podsmaż na rozgrzanym maśle, ostudź i drobno posiekaj. Łososia odsącz.
- Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Ciasto francuskie rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy. Na ciasto wyłóż posiekane brokuły. Oprósz je czosnkiem, solą i pieprzem. Na wierzchu rozłóż łososia. Brzegi posmaruj połową żółtka.
- Ciasto z farszem zwiń ciasno formując roladę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ostrożnie przenieś na nią roladę. Roladę posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 15 minut w 200 st. C.
- Pozostałe brokuły ugotuj. Papryki oczyść, pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Do papryk dolej śmietanę, dopraw do smaku. Gotuj wszystko przez chwilę, ostudź i zmiksuj.
- Gotową roladę podawaj z dodatkiem sosu i ugotowanych brokułów.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku