Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
150 g wędzonego łososia
200 g twarogu
500 g mrożonego szpinaku
4 sztuki jajka
2-4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła
4 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka skórki otartej z cytryny
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
- Dodatkowo
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak rozmroź, podsmaż na maśle, wymieszaj z żółtkami i pianą ubitą z białek. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C.
- Ser wymieszaj z jogurtem, skórką z cytryny i koperkiem. Dopraw solą i sokiem z cytryny.
- Ser rozsmaruj na ostudzonym szpinaku. Na serze ułóż łososia. Delikatnie zwiń roladę. Włóż do lodówki na około 2 godziny.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza