Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 sztuki jajka
- 2 łyżki mąki
- 2-3 sztuki serki almette śmietankowe lub chrzanowe
- 200 g łososia wędzonego w plastrach
- vegeta
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i podsmaż na nim szpinak. Dopraw go do smaku vegetą i pieprzem. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż, mieszając, aż szpinak całkowicie odparuje. Odstaw do przestygnięcia.
- Na patelnię wbij 3 żółtka i wsyp 2 łyżki mąki. Mieszaj energicznie, a potem połącz delikatnie z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim masę szpinakową. Piecz 15 minut w temperaturze 200 st. C. Po upieczniu wyłóż ciasto szpinakowe razem z papierem na którym się piekło, na wilgotną ściereczkę i zwiń roladę. Zostaw do ostygnięcia.
- Przestudzone ciasto rozwiń, posmaruj serkiem. Na serze ułóż plastry łososia i ciasno zwiń roladę. Owiń roladę folią spożywczą i włóż na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem pokrój roladę w plastry.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka