Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g łosoś
świeży1 sztuka nori - płaty wodorostów do sushi
arkuszsos sojowy
jasny, do smaku1 łyżka sezam ziarenka
jasny10 ml wino
śliwkowe1 łyżeczka ocet ryżowy
50 g ryż
długoziarnistyszafran
do smakusól
do smakuchili (przyprawa)
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziarenka sezamu upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- Łososia zblenduj. Dopraw do smaku sosem sojowym, prażonym sezamem, chili i solą. Dodaj wino śliwkowe i wymieszaj na jednolitą masę.
- Na płacie wodorostów rozłóż grubą warstwę pasty z łososia i zwiń w roladę. Tak przygotowaną roladę owiń folią spożywczą, włóż do garnka i zalej wrzątkiem. Gotuj przez 12 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Ryż ugotuj w małej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem szafranu. Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę octu ryżowego.
- Na talerz wyłóż ryż, a na wierzchu ułóż roladę.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka