Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:


1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
600 g filety rybne
120 g por
125 g śmietana
18%
1 szczypta cukier
5 gałązek tymianek
do dekoracji
1 sztuka cytryna
+kilka plasterków do dekoracji
3 łyżki masło klarowane
+do formy
1 szczypta kminek
mielony
sól
do smaku
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rybne opłucz, osusz i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstaw na 10 minut do lodówki.
- Por opłucz, pokrój w cienkie krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Duś do miękkości, często mieszając.
- Na patelnię dołóż śmietanę. Całość dopraw sokiem z cytryny, kminkiem, solą oraz szczyptą cukru.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim rybę. Na wierzchu rozsmaruj sos śmietanowo-porowy. Piecz 20 minut w 180 st. C. Rybę podawaj ułożoną na porach, udekorowaną plasterkami cytryny oraz gałązkami tymianku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!