Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 600 g filety rybne
- 120 g por
- 125 g śmietana
18% - 1 szczypta cukier
- 5 gałązek tymianek
do dekoracji - 1 sztuka cytryna
+kilka plasterków do dekoracji - 3 łyżki masło klarowane
+do formy - 1 szczypta kminek
mielony - sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety rybne opłucz, osusz i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstaw na 10 minut do lodówki.
- Por opłucz, pokrój w cienkie krążki i podsmaż na rozgrzanym maśle. Duś do miękkości, często mieszając.
- Na patelnię dołóż śmietanę. Całość dopraw sokiem z cytryny, kminkiem, solą oraz szczyptą cukru.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim rybę. Na wierzchu rozsmaruj sos śmietanowo-porowy. Piecz 20 minut w 180 st. C. Rybę podawaj ułożoną na porach, udekorowaną plasterkami cytryny oraz gałązkami tymianku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku