Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka bakłażan
1 sztuka cukinia
3 sztuki marchew
3 sztuki cebula
5 sztuk pomidory
mąka
do obtoczeniaolej
skórka z pomarańczy
skórka z cytryny
1 kawałek imbir
cynamon
mielony, do smaku1 kg dorsz
świeży filet300 ml sos pomidorowy
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa oczyść, pokrój w plastry. Wszystkie, poza pomidorami, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Rybę usmaż na złoty kolor. Warzywa przełóż do miski, dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny, posiekany imbir, cynamon, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
- Tak przygotowane warzywa układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym na przemian z kawałkami ryby. Zalej wszystko sosem pomidorowym. Piecz 45 minut w 180 st. C.
- Następnie odstaw rybę na 2 dni w chłodne miejsce.
Źródło przepisu: Poradnik domowy