Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ryba po grecku z warzywami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

grecka

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rybę po grecku z warzywami najlepiej serwować pokrojoną w kwadraty.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  bakłażan
  • 1 sztuka  cukinia
  • 3 sztuki  marchew
  • 3 sztuki  cebula
  • 5 sztuk  pomidory
  • mąka
    do obtoczenia
  • olej
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • 1 kawałek  imbir
  • cynamon
    mielony, do smaku
  • 1 kg  dorsz
    świeży filet
  • 300 ml  sos pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa oczyść, pokrój w plastry. Wszystkie, poza pomidorami, obtocz w mące i podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Rybę usmaż na złoty kolor. Warzywa przełóż do miski, dodaj skórkę z pomarańczy i cytryny, posiekany imbir, cynamon, sól oraz pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  3. Tak przygotowane warzywa układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym na przemian z kawałkami ryby. Zalej wszystko sosem pomidorowym. Piecz 45 minut w 180 st. C.
  4. Następnie odstaw rybę na 2 dni w chłodne miejsce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

ryba po greckuprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE