Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki mintaj
filety - 8 plastrów boczek wędzony
- 1 łyżeczka zioła prowansalskie
- 10 sztuk ziemniaki
młode - 50 ml oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety dokładnie umyj, osusz i oprósz z obu stron pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.
- Każdy z kawałków ryby owiń starannie plastrami boczku. Na patelni rozgrzej 25 ml oliwy, a następnie ułóż roladki tak, aby do siebie nie przylegały.
- Roladki smaż aż do zrumienienia boczku, przewracając je od czasu do czasu.
- Ziemniaki opłucz i cienko obierz. Za pomocą ostrego noża pokrój w ćwiartki i podsmaż na oliwie na złoty kolor. Podawaj na ciepło z roladkami. Przed podaniem danie udekoruj ulubionymi ziołami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku