Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag ziemniaków
50 dag filetów z ryby
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1 sztuka brokuł
10 dag masła
5 dag mąki
500 ml mleka
kilka gałązek natki pietruszki
zmielony biały pieprz
10 dag startego twardego sera żółtego
tłuszcz do formy
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w 0,5-centymetrowe plastry i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Filety skrop sokiem z cytryny i oprósz solą. Brokuł podziel na różyczki, sparz i natychmiast przelej zimną wodą. Natkę pietruszki opłucz.
- Masło rozpuść i podsmaż na nim mąkę. Zasmażkę zalej mlekiem. Gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie gęsty beszamel. Dopraw do smaku solą i białym pieprzem. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, ser, skórkę z cytryny oraz brokuł i wymieszaj.
- Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodopornego ułóż ziemniaki i filety. Zalej sosem i zapiekaj 30 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!