Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
400 g dorsz
filety200 g mąka
+do obtoczenia1 sztuka jajka
200 ml piwo jasne
1 sztuka papryka jalapeno czerwona
1 sztuka papryka jalapeno zielona
1 łyżeczka proszek do pieczenia
500 ml olej
2 łyżeczki musztarda
40 ml oliwa z oliwek
20 ml ocet winny
1/2 pęczki natka pietruszki
+do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku1 szczypta cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety dokładnie umyj, osusz i usuń ości. Pokrój rybę na mniejsze kawałki.
- Papryczki opłucz i drobno pokrój. Większą część wymieszaj z rybą, a resztę odłóż. Do miski wlej piwo, a następnie wbij jajko. Wsyp 200 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pozostałą papryczkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto dokładnie wymieszaj.
- Musztardę wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. 1/2 pęczka natki pietruszki opłucz, posiekaj i dodaj do sosu.
- W garnku rozgrzej olej. Kawałki ryby dokładnie obtocz w mące, a następnie maczaj w cieście.
- Rybę ułóż na rozgrzanym tłuszczu i smaż z obu stron przez 4 minuty. Następnie osącz rybę na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i ułóż na talerzu. Na koniec polej danie przygotowanym sosem i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku