Dzisiaj jest: Niedziela, 09.08.2020 Imieniny: Romana i Romualda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Ryba w cieście


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rybę w cieście można serwować z frytkami.

1 porcja dla: 4 - 5 osób


Składniki

  • 400 g  dorsz
    filety
  • 200 g  mąka
    +do obtoczenia
  • 1 sztuka  jajka
  • 200 ml  piwo jasne
  • 1 sztuka  papryka jalapeno czerwona
  • 1 sztuka  papryka jalapeno zielona
  • 1 łyżeczka  proszek do pieczenia
  • 500 ml  olej
  • 2 łyżeczki  musztarda
  • 40 ml  oliwa z oliwek
  • 20 ml  ocet winny
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
    +do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 szczypta  cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Filety dokładnie umyj, osusz i usuń ości. Pokrój rybę na mniejsze kawałki.
  2. Papryczki opłucz i drobno pokrój. Większą część wymieszaj z rybą, a resztę odłóż. Do miski wlej piwo, a następnie wbij jajko. Wsyp 200 g mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia oraz pozostałą papryczkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ciasto dokładnie wymieszaj.
  3. Musztardę wymieszaj z oliwą i octem. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. 1/2 pęczka natki pietruszki opłucz, posiekaj i dodaj do sosu.
  4. W garnku rozgrzej olej. Kawałki ryby dokładnie obtocz w mące, a następnie maczaj w cieście.
  5. Rybę ułóż na rozgrzanym tłuszczu i smaż z obu stron przez 4 minuty. Następnie osącz rybę na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i ułóż na talerzu. Na koniec polej danie przygotowanym sosem i udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 7

Przepisy: 53


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE