Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g filet z ryby
miruna lub dorsz - 1 sztuka cytryna
- 3 sztuki jajka
- mąka
do obtoczenia - 200 g płatki migdałowe
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety pokrój na mniejsze kawałki. Cytrynę przekrój na pół, wyciśnij sok i skrop nim rybę. Oprósz filety solą oraz pieprzem. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Po tym czasie osusz rybę ręcznikiem papierowym. Mąkę wysyp na duży talerz i wszystkie filety dokładnie w niej obtocz.
- Jajka wbij do głębokiego talerza i dokładnie rozkłóć. Płatki migdałowe wysyp na duży talerz. Filety dokładnie obtocz z obu stron w rozkłóconych jajkach, a następnie w płatkach migdałowych.
- Olej rozgrzej na patelni, po czym smaż na nim filety na rumiano.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku