Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 350 g filet z ryby
bez skóry - 1 sztuka szalotka
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżeczka kapary
- 70 ml wino białe półwytrawne
- 400 g pomidory
krojone, z puszki - 1/2 szklanki soczewica
brązowa, ugotowana - 1/2 łyżeczki oregano
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
do smażenia - 4 garści szpinak
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotkę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotkę z czosnkiem i smaż przez 3 minuty, aż się zeszklą. Po chwili dolej białe półwytrawne wino.
- Wino zagotuj, po czym do zawartości patelni dodaj pokrojone pomidory, posiekane kapary oraz suszone oregano. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- Do sosu dodaj soczewicę oraz kawałki ryby. Lekko oprósz je solą, po czym przykryj. Duś na małym ogniu przez 7 minut, aż ryba będzie gotowa, a następnie ostrożnie wyjmij ją za pomocą łopatki.
- Do sosu dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez chwilę. Rybę podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku