Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryba z soczewicą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rybę z soczewicą najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 350 g  filet z ryby
    bez skóry
  • 1 sztuka  szalotka
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżeczka  kapary
  • 70 ml  wino białe półwytrawne
  • 400 g  pomidory
    krojone, z puszki
  • 1/2 szklanki  soczewica
    brązowa, ugotowana
  • 1/2 łyżeczki  oregano
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • olej
    do smażenia
  • 4 garści  szpinak

Sposób przyrządzania:

  1. Szalotkę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć szalotkę z czosnkiem i smaż przez 3 minuty, aż się zeszklą. Po chwili dolej białe półwytrawne wino.
  2. Wino zagotuj, po czym do zawartości patelni dodaj pokrojone pomidory, posiekane kapary oraz suszone oregano. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  3. Do sosu dodaj soczewicę oraz kawałki ryby. Lekko oprósz je solą, po czym przykryj. Duś na małym ogniu przez 7 minut, aż ryba będzie gotowa, a następnie ostrożnie wyjmij ją za pomocą łopatki.
  4. Do sosu dodaj posiekany szpinak. Dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez chwilę. Rybę podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Zobacz więcej na temat:

rybasoczewicaprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE