Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg filetów (mintaj, morszczuk, dorsz)
500 g pieczarek
400 g sera żółtego
przyprawa do ryb
olej
1/2 sztuki czerwonej papryki
200 g śmietany 12%
mąka
sól
pieprz
2 łyżki majonezu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę pokrój na mniejsze kawałki i oprósz przyprawą do ryb.
- Następnie filety obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plastry i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Paprykę umyj, osusz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Śmietanę wymieszaj z majonezem i szczyptą przyprawy do ryb.
- Dno naczynia żaroodpornego wyłóż pieczarkami. Następnie wylej sos śmietanowo-majonezowy i ułóż na nim rybę. Polej kolejną porcją sosu, ułóż paprykę i posyp serem. Na wierzch wylej resztę sosu. Piecz w temperaturze 180 st. C, aż ser się roztopi.
Źródło przepisu: przyślij przepis!