Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g filetów z dorsza
1 sztuka czerwona papryka
2 sztuki jajka
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
przyprawa do ryby
10 ml mleka
- Dodatkowo
bułka tarta
olej do smażenia
1 łyżka nasion sezamu
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę opłucz, włóż do garnka, zalej małą ilością wrzątku, gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Paprykę umyj, oczyść z nasion, posiekaj w kostkę. Rybę wyjmij, usuń resztę skóry, rozdrobnij. Dodaj paprykę, wbij jajko, wsyp 4 łyżki mąki i natkę. Dopraw do smaku i wyrób na jednolitą masę.
- Z powstałej masy formuj małe krokiety. Roztrzep pozostałe jajko z resztą mąki i mlekiem. Zanurzaj w nim krokiety, a następnie panieruj w tartej bułce. Smaż ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone krokieciki posyp sezamem.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!