Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki filety z białej ryby
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka cebula
20 sztuk zielonych oliwek
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
sól
biały pieprz
rozmaryn
- Sos
1 sztuka i 1/2 szklanki wywaru warzywnego
1/4 szklanki kremówki
1 łyżka masła
2 sztuki płaskie łyżki mąki
sok z cytryny
2 sztuki żółtka
sól
biały pieprz
cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
- Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, oczyść z nasion, a miąższ pokrój w paseczki. Oliwki pokrój w plasterki.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę, czosnek i paprykę. Oprósz solą, pieprzem i rozmarynem. Dodaj oliwki.
- Jarzyny rozłóż na filetach, zwiń tworząc roladki. Zepnij wykałaczką i ułóż w naczyniu do zapiekania.
- W garnku rozpuść masło i przesmaż na nim mąkę. Następnie cały czas mieszając, dodawaj bulion i sok oraz skórkę z cytryny. Całość zagotuj. Nie przerywając mieszania dolej śmietankę, sos dopraw do smaku i gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gotowym sosem polej roladki. Zapiekaj 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza