Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g małże
w muszelkach - 500 g mule
w muszelkach - 1 sztuka cebula
średnia - 5 ząbków czosnek
- 1 sztuka pomidory
średnia - 4 łyżki oliwa z oliwek
- 300 g kalmary
krążki - 200 g ryż
- 1 sztuka papryczka chili
suszona - 1 łyżeczka natka pietruszki
- 4-6 sztuk szafran
nitki - 180 g tuńczyk
z oleju, odsączony - 90 g krewetki
obrane - 130 g dorada
filet - 1 l bulion rybny
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Małże i mule moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
- Skorupiaki podgrzać na patelni, dopóki lekko nie otworzą się muszelki, następnie odstawić je.
- Drobno posiekaną cebulę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i grubo posiekany pomidor podsmażyć na oliwie przez około 8-10 minut, na średnim ogniu, aż cebula się zarumieni.
- Dodać kalmary i suchy ryż. Podsmażyć na dużym ogniu przez 3 minuty.
- Zmniejszyć ogień do średniego, zalać bulionem rybnym i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili, drobno posiekaną natkę pietruszkę, rozdrobnione nitki szafranu i gotować przez 20 minut.
- Dodać rozdrobnionego tuńczyka, krewetki i kawałki pokrojonej na kształt kostki dorady i gotować 5-10 minut lub dopóki ryba nie zacznie się rozpadać. Doprawić solą.
- Dodać przygotowane małże i mule i gotować dopóki potrawa w całości się zagrzeje. Podawać na gorąco.