Dzisiaj jest: Poniedziałek, 14.10.2024 Imieniny: Bernarda i Fortunaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ryż z owocami morza i szafranem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Doradę można zastąpić białym mięsem innej ryby np. dorszem, czy mintajem.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  małże
    w muszelkach
  • 500 g  mule
    w muszelkach
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 5 ząbków  czosnek
  • 1 sztuka  pomidory
    średnia
  • 4 łyżki  oliwa z oliwek
  • 300 g  kalmary
    krążki
  • 200 g  ryż
  • 1 sztuka  papryczka chili
    suszona
  • 1 łyżeczka  natka pietruszki
  • 4-6 sztuk  szafran
    nitki
  • 180 g  tuńczyk
    z oleju, odsączony
  • 90 g  krewetki
    obrane
  • 130 g  dorada
    filet
  • 1 l  bulion rybny
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Małże i mule moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
  2. Skorupiaki podgrzać na patelni, dopóki lekko nie otworzą się muszelki, następnie odstawić je.
  3. Drobno posiekaną cebulę, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i grubo posiekany pomidor podsmażyć na oliwie przez około 8-10 minut, na średnim ogniu, aż cebula się zarumieni.
  4. Dodać kalmary i suchy ryż. Podsmażyć na dużym ogniu przez 3 minuty.
  5. Zmniejszyć ogień do średniego, zalać bulionem rybnym i doprowadzić do wrzenia. Dodać drobno posiekaną papryczkę chili, drobno posiekaną natkę pietruszkę, rozdrobnione nitki szafranu i gotować przez 20 minut.
  6. Dodać rozdrobnionego tuńczyka, krewetki i kawałki pokrojonej na kształt kostki dorady i gotować 5-10 minut lub dopóki ryba nie zacznie się rozpadać. Doprawić solą.
  7. Dodać przygotowane małże i mule i gotować dopóki potrawa w całości się zagrzeje. Podawać na gorąco.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 54


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE