Dzisiaj jest: Czwartek, 29.10.2020 Imieniny: Euzebii i Narcyza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Sandacz na warzywnym posłaniu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Sandacza na warzywnym posłaniu najlepiej podawać z razowym pieczywem lub ziemniaczkami z wody.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 800 g  filety z sandacza
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1 kawałek  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  por
    mały tylko biała część
  • 2 sztuki  cebula
    średnie
  • 1 szklanka  śmietana kwaśna
    gęsta
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • ziele angielskie
    mielone
  • 2 sztuki  liście laurowe
    pokruszone
  • 1 łyżka  wino białe wytrawne
  • 2 łyżki  olej
  • 1 łyżka  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo mielony, do smaku
  • natka pietruszki
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z sandacza opłucz, osusz i podziel na porcje. Następnie skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i odstaw na 60 minut do lodówki. Warzywa obierz, opłucz. Cebule grubo posiekaj. Pietruszkę, marchewki oraz seler pokrój w słupki, a por w cienkie plastry.
  2. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj marchewkę, seler, pietruszkę oraz por smaż razem przez 3 minuty. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, zielem angielskim oraz pokruszonymi listkami laurowymi.
  3. Skrop warzywa winem i kilka minut duś pod przykryciem na średnim ogniu. Następnie wlej śmietanę i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wyłóż sos warzywny. Ułóż na nim kawałki ryby i piecz 20 minut w 180 st. C. Gotowe danie udekoruj natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

sandaczprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE