Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 3 ząbki czosnek
- 4 plastry boczek
- 600 g sandacz
- 1 szczypta kminek
mielony - oliwa z oliwek
do smażenia - 200 g masło
- 3 gałązki tymianek
- 1 sztuka cebula czerwona
- 1 sztuka cukinia
- 1/2 sztuki por
- 3 kawałki seler naciowy
łodygi - 250 g pomidorki koktajlowe
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 opakowanie sos słodko-kwaśny
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz i razem z boczkiem pokrój w paski. Filety z sandacza przekrój na pół. Oprósz solą, pieprzem, kminkiem i skrop oliwą.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej rybę. Następnie dodaj boczek z czosnkiem i smaż jeszcze przez chwilę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rybę z boczkiem. Piecz 8 minut w 190 st. C.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię pokrój w paseczki. Seler naciowy i por pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na połówki. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni. Następnie dodaj kilka gałązek posiekanej natki pietruszki, sos słodko-kwaśny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Pozostałą natkę pietruszki i tymianek opłucz, osusz i posiekaj. Zioła wraz z miękkim masłem włóż do miski. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Gotowego sandacza posmaruj masłem ziołowym. Rybę podawaj z dodatkiem usmażonych warzyw.
Źródło przepisu: Smacznego!