Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
3 ząbki czosnek
4 plastry boczek
600 g sandacz
1 szczypta kminek
mielonyoliwa z oliwek
do smażenia200 g masło
3 gałązki tymianek
1 sztuka cebula czerwona
1 sztuka cukinia
1/2 sztuki por
3 kawałki seler naciowy
łodygi250 g pomidorki koktajlowe
1 pęczek natka pietruszki
1 opakowanie sos słodko-kwaśny
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obierz i razem z boczkiem pokrój w paski. Filety z sandacza przekrój na pół. Oprósz solą, pieprzem, kminkiem i skrop oliwą.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej rybę. Następnie dodaj boczek z czosnkiem i smaż jeszcze przez chwilę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej rybę z boczkiem. Piecz 8 minut w 190 st. C.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię pokrój w paseczki. Seler naciowy i por pokrój w plasterki. Pomidorki przekrój na połówki. Pokrojone warzywa podsmaż na patelni. Następnie dodaj kilka gałązek posiekanej natki pietruszki, sos słodko-kwaśny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Pozostałą natkę pietruszki i tymianek opłucz, osusz i posiekaj. Zioła wraz z miękkim masłem włóż do miski. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- Gotowego sandacza posmaruj masłem ziołowym. Rybę podawaj z dodatkiem usmażonych warzyw.
Źródło przepisu: Smacznego!