Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 opakowanie filety śledziowe
matiasy w zalewie z oliwą1 sztuka cebula
2 sztuki jabłka
1 szklanka śmietana kwaśna
1 sztuka sok z cytryny
sól
pieprz
do smaku1/2 łyżeczki kolendra
zmielone ziarna1 liść pietruszka
kilka10 plastrów cytryna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Odsączone z zalewy filety lekko obsuszamy, dzielimy na zgrabne porcje i układamy na półmisku, grzbietem do góry.
- Skrapiamy sokiem z cytryny według własnych upodobań smakowych.
- Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy utarte na grubej, jarzynowej tarce jabłka (wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych), bardzo drobno posiekaną cebulę, całość przyprawiamy do smaku.
- Śledzie polewamy sosem, całość zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny.