Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
10 sztuk filetów śledziowych
4 sztuki cebule
1/2 szklanki oleju + 2 łyżki
1 sztuka puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
2 sztuki liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie namocz w wodzie przez 2-3 godziny, a następnie osącz i osusz. Cebule oczyść, pokrój w piórka i podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
- Pomidory przełóż do miski, dodaj pozostały olej i zmiksuj. Dodaj do podsmażonej cebuli. Następnie dorzuć ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, majeranek i paprykę.
- Całość przesmaż przez kilka minut. Odstaw do przestudzenia. Filet pokrój, zwiń w rulon i zepnij wykałaczką. Tak przygotowane śledzie zalej ostudzoną zalewą i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników