Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 550 g filety śledziowe
z olejem wiejskim SEKO - 6 sztuk cytryna
- 1 sztuka cebula czerwona
średnia - 1 garść suszone śliwki
- 80 g pestki słonecznika
- pieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku - natka pietruszki
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie.
- Z drugiej odcinamy "kapelusze" tak, aby można było wydrążyć miąższ. "Kapelusze" zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu.
- Następnie filety śledziowe, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły.
- Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn - dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy "kapeluszami".
Źródło przepisu: lifestyle.newseria.pl/