Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
- 450-500 g filety śledziowe
solone, a\\\'la Matjas, opłukane pokrojone na 1,5-2 cm kawałki - 600-650 g buraki czerwone
- 600 g woda
- 6 sztuk jajka
- 150 g majonez
- 150 g jogurt naturalny
- 1/2 sztuki sok z cytryny
- pieprz czarny
świeżo mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotuj filety śledziowe - skrop cytryną i odstaw na 20 minut.
- Ugotuj buraki i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. W tym czasie schłodź ugotowane jajka, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
- Do większego półmiska wlej jogurt naturalny i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Przestudzone buraki pokrój w niewielkie kwadraty, przełóż równomiernie na półmisek ze skropionymi śledziami, a następnie polej majonezem wymieszanym z jogurtem, na końcu oprósz pieprzem i odstaw.
- Na śledzie przykryte sosem przełóż pokrojone drobno jajka.
- Podawaj sałatkę bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzoną.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl