Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Śledzie w kożuchu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy sprawdzić poziom słoności filetów ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone, należy zalać je wodą lub mlekiem, odstawić na 1 godz, następnie odsączyć i ponownie spróbować. W razie konieczności wymienić mleko lub wodę i odstawić na kolejną 1 godz.

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 450-500 g  filety śledziowe
    solone, a\\\'la Matjas, opłukane pokrojone na 1,5-2 cm kawałki
  • 600-650 g  buraki czerwone
  • 600 g  woda
  • 6 sztuk  jajka
  • 150 g  majonez
  • 150 g  jogurt naturalny
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • pieprz czarny
    świeżo mielony

Sposób przyrządzania:

  1. Przygotuj filety śledziowe - skrop cytryną i odstaw na 20 minut.
  2. Ugotuj buraki i odstaw na 15 minut do ostygnięcia. W tym czasie schłodź ugotowane jajka, obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
  3. Do większego półmiska wlej jogurt naturalny i majonez, a następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Przestudzone buraki pokrój w niewielkie kwadraty, przełóż równomiernie na półmisek ze skropionymi śledziami, a następnie polej majonezem wymieszanym z jogurtem, na końcu oprósz pieprzem i odstaw.
  5. Na śledzie przykryte sosem przełóż pokrojone drobno jajka.
  6. Podawaj sałatkę bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzoną.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE