Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 4 kawałki śledź
płaty - 1 sztuka cebula czerwona
- 1 sztuka jabłka
- 2 łyżki majonez
- 2 łyżki śmietana kwaśna
- 2 łyżki oliwa
- sok z cytryny
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny. Następnie zalej 2 łyżkami oliwy.
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie piórka. Majonez wymieszaj ze śmietaną, dodaj obrane i pokrojone drobno jabłko.
- Na talerzu ułóż śledzie, polej sosem i udekoruj talarkami cebuli. Na koniec posyp grubo zmielonym pieprzem.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza