Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg śledzie
małe - 1/2 sztuki sok z limonki
- 2 sztuki chili papryczka
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1 kawałek imbir
5-centymetrowy - 3 ząbki czosnek
- 1/2 pęczki dymka ze szczypiorkiem
- 5 łyżek sos sojowy
- 1 łyżeczka sos rybny
- 5 łyżek oliwa
- pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki i papryczki chili umyj, oczyść z pestek i pokrój. Imbir pokrój w słupki. Czosnek i dymkę obierz i posiekaj. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj sok z limonki oraz sos sojowy i rybny i duś przez 3 minuty.
- Po tym czasie wlej na patelnię 3 łyżki wody i dodaj ponacinane i doprawione pieprzem śledzie. Duś wszystko pod przykryciem przez 2 minuty. Następnie śledzie odwróć na drugą stronę i duś jeszcze 5 minut, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy