Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg śledzie
małe1/2 sztuki sok z limonki
2 sztuki chili papryczka
1/2 sztuki papryka czerwona
1 kawałek imbir
5-centymetrowy3 ząbki czosnek
1/2 pęczki dymka ze szczypiorkiem
5 łyżek sos sojowy
1 łyżeczka sos rybny
5 łyżek oliwa
pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki i papryczki chili umyj, oczyść z pestek i pokrój. Imbir pokrój w słupki. Czosnek i dymkę obierz i posiekaj. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj sok z limonki oraz sos sojowy i rybny i duś przez 3 minuty.
- Po tym czasie wlej na patelnię 3 łyżki wody i dodaj ponacinane i doprawione pieprzem śledzie. Duś wszystko pod przykryciem przez 2 minuty. Następnie śledzie odwróć na drugą stronę i duś jeszcze 5 minut, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy