Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Śledzie w ostrym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Śledzie w ostrym sosie to przepis na wyraziste danie świąteczne.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  śledzie
    małe
  • 1/2 sztuki  sok z limonki
  • 2 sztuki  chili papryczka
  • 1/2 sztuki  papryka czerwona
  • 1 kawałek  imbir
    5-centymetrowy
  • 3 ząbki  czosnek
  • 1/2 pęczki  dymka ze szczypiorkiem
  • 5 łyżek  sos sojowy
  • 1 łyżeczka  sos rybny
  • 5 łyżek  oliwa
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki i papryczki chili umyj, oczyść z pestek i pokrój. Imbir pokrój w słupki. Czosnek i dymkę obierz i posiekaj. Tak przygotowane warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj sok z limonki oraz sos sojowy i rybny i duś przez 3 minuty.
  2. Po tym czasie wlej na patelnię 3 łyżki wody i dodaj ponacinane i doprawione pieprzem śledzie. Duś wszystko pod przykryciem przez 2 minuty. Następnie śledzie odwróć na drugą stronę i duś jeszcze 5 minut, od czasu do czasu podlewając powstałym sosem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE