Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 1 opakowanie śledź
filety, matiasy - zielenina
do przybrania
- Sos
- 3 sztuki jajka
ugotowane na twardo - 1/2 sztuki sok z cytryny
- 1 szklanka śmietana kwaśna
gęsta - 3 łyżki cebula
drobno posiekana lub roztarta - 1 łyżka chrzan
świeży - sól
do smaku - pieprz
do smaku - cukier puder
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Przygotowujemy sos: żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę, dodajemy smietanę.
- Gdy składniki się połączą, dodajemy cebulę, chrzan, przyprawy, drobno posiekane białka, całość delikatnie mieszamy.
- Ułożone na półmisku porcje śledzi zalewamy sosem, półmisek zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.