Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g śledzi
3 sztuki cebule
300 g pieczarek
1 sztuka mały słoik przecieru pomidorowego
olej
1 łyżeczka mielonej papryki
cukier
sól
pieprz
1 łyżka octu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie namocz, pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z pieczarkami. Następnie dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj. Dopraw mieloną paprykę, solą, pieprzem, cukrem i octem. Zdejmij sos z ognia i odstaw do przestygnięcia.
- Śledzie wymieszaj z ostudzonym sosem pomidorowym i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników