Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
2 sztuki buraki
duże, pieczone1 sztuka cebula
3 sztuki śledź
płaty, w occie1 sztuka gruszka
5 sztuk korniszony
1 opakowanie pieczarki
marynowane1/2 puszki groszek
1 pęczek natka pietruszki
1 łyżka ocet winny
2 łyżki majonez
2 łyżki jogurt grecki
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z jednego buraka zetnij pasek, by powstała z niego róża.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą i odstaw na chwilę, by zmiękła.
- Buraki wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku pieprzem, octem winnym i wymieszaj.
- Płaty śledziowe pokrój w kostkę. Gruszkę i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Korniszony i pieczarki również pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj majonez wymieszany z jogurtem greckim. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Na owalny półmisek układaj na przemian pasy startych buraczków i pasy sałatki śledziowej. Wierzch udekoruj groszkiem, natką pietruszki i różą z buraka.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka