Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 2 sztuki buraki
duże, pieczone - 1 sztuka cebula
- 3 sztuki śledź
płaty, w occie - 1 sztuka gruszka
- 5 sztuk korniszony
- 1 opakowanie pieczarki
marynowane - 1/2 puszki groszek
- 1 pęczek natka pietruszki
- 1 łyżka ocet winny
- 2 łyżki majonez
- 2 łyżki jogurt grecki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z jednego buraka zetnij pasek, by powstała z niego róża.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą i odstaw na chwilę, by zmiękła.
- Buraki wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku pieprzem, octem winnym i wymieszaj.
- Płaty śledziowe pokrój w kostkę. Gruszkę i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Korniszony i pieczarki również pokrój na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wrzuć do miski. Dodaj majonez wymieszany z jogurtem greckim. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
- Na owalny półmisek układaj na przemian pasy startych buraczków i pasy sałatki śledziowej. Wierzch udekoruj groszkiem, natką pietruszki i różą z buraka.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka