Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
10 sztuk filety śledziowe
marynowane400 ml mleko
1 sztuka burak
sól
do smakupieprz
do smaku2 łyżki olej
1 sztuka cebula
1 sztuka jabłko
2 łyżki sok z cytryny
koperek
do dekoracji, posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie dokładnie opłucz. Włóż je do miski, zalej 400 ml mleka i odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij je z mleka, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Burak ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj z 1 łyżką oleju. Odstaw na 30 minut.
- Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Jabłko dokładnie umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko wymieszaj z burakiem oraz podsmażoną cebulką.
- Śledzie rozłóż, wyłóż na nie farsz i każdy filet zwiń w roladkę. Zepnij wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Każdą roladkę skrop sokiem z cytryny i ułóż na talerzu oprószonym posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku