Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 10 sztuk filety śledziowe
marynowane - 400 ml mleko
- 1 sztuka burak
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 2 łyżki olej
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka jabłko
- 2 łyżki sok z cytryny
- koperek
do dekoracji, posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie dokładnie opłucz. Włóż je do miski, zalej 400 ml mleka i odstaw na 2 godziny. Następnie wyjmij je z mleka, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.
- Burak ugotuj do miękkości, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wymieszaj z 1 łyżką oleju. Odstaw na 30 minut.
- Cebulę obierz, drobno pokrój i podsmaż na 1 łyżce rozgrzanego oleju. Jabłko dokładnie umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko wymieszaj z burakiem oraz podsmażoną cebulką.
- Śledzie rozłóż, wyłóż na nie farsz i każdy filet zwiń w roladkę. Zepnij wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Każdą roladkę skrop sokiem z cytryny i ułóż na talerzu oprószonym posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku