Dzisiaj jest: Poniedziałek, 19.05.2025 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Niezmiennie od lat dietetycy namawiają nas do spożywania większej ilości kwasów omega-3. Świetnym ich źródłem jest tuńczyk. Podany z delikatnym sosem kaparowym w akompaniamencie najzdrowszego rodzaju ryżu - ryżu brązowego - sprawi, że zasilimy swój organizm porcją zdrowych składników odżywczych oraz wyśmienitego smaku.

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 1 woreczek  ryż brązowy
    Britta
  • 2 sztuki  tuńczyk
    filety
  • 50 g  kapary
    marynowanych
  • 150 ml  jogurt naturalny
  • 1 sztuka  cytryna
  • 100 ml  oliwa z oliwek
  • bazylia
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek.
  2. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj ryż brązowy wg przepisu podanego na opakowaniu.
  3. Zrób sos. Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
  4. Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa Fly PR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Zobacz więcej na temat:

tuńczykkaparyprzepisy na dania rybne


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE