Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 osób
Składniki
1 woreczek ryż brązowy
Britta2 sztuki tuńczyk
filety50 g kapary
marynowanych150 ml jogurt naturalny
1 sztuka cytryna
100 ml oliwa z oliwek
bazylia
do dekoracjisól
do smakupieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek.
- Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut. W między czasie ugotuj ryż brązowy wg przepisu podanego na opakowaniu.
- Zrób sos. Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
- Upieczonego tuńczyka, polanego sosem podaj z porcją ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.
Źródło przepisu: informacja prasowa Fly PR