Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Smażony karp


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Smażony karp to przepis na tradycyjne, polskie danie wigilijne.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.5 kg  karp
  • 2 szklanki  mleko
  • 1 łyżka  masło
  • 2 sztuki  jajka
  • bułka tarta
  • olej
    do smażenia
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia spraw, umyj, odetnij płetwy, ogon i łeb. Pokrój rybę w dzwonka, zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Następnie osusz i oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Każdy kawałek karpia maczaj w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, dodaj 1 łyżkę masła. Na gorącym tłuszczu smaż z obu stron przygotowaną rybę.
  3. Usmażonego karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do ciepłego piekarnika, aby ryba powoli doszła.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 5

Przepisy: 37


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE