Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.5 kg karp
- 2 szklanki mleko
- 1 łyżka masło
- 2 sztuki jajka
- bułka tarta
- olej
do smażenia - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, umyj, odetnij płetwy, ogon i łeb. Pokrój rybę w dzwonka, zalej mlekiem i odstaw na 30 minut. Następnie osusz i oprósz solą oraz pieprzem.
- Każdy kawałek karpia maczaj w rozkłóconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, dodaj 1 łyżkę masła. Na gorącym tłuszczu smaż z obu stron przygotowaną rybę.
- Usmażonego karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do ciepłego piekarnika, aby ryba powoli doszła.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza