Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
250 g makaronu spaghetti
1 sztuka duża cebula
1 sztuka puszka groszku
2 sztuki puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
500 g przecieru pomidorowego
1 opakowanie tartej mozzarelli
pieprz
sól
kilka listków świeżej mięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oleju z puszki z tuńczykiem. Następnie dodaj tuńczyka i podsmaż na małym ogniu.
- Groszek odsącz na sitku po czym wrzuć go na patelnię. Gdy wszystko się podsmaży dodaj przecier pomidorowy i cały czas mieszaj.
- Dopraw sos do smaku solą oraz pieprzem i dodaj kilka listków mięty.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozłóż na talerze. Polej makaron gorącym sosem tuńczykowym i posyp tartą mozzarellą.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka