Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g makaron spaghetti
Międzybrodzki - 1 kg homar
mrożony - 400 g pomidory
z puszki, z sosem - 20 ml brandy
- 1 ząbek czosnek
- 50 ml wino białe wytrawne
- 1/2 szklanki bazylia
świeże listki - 100 ml oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół.
- Usuwamy wnętrzności homara pozostawiając same mięso.
- Makaron gotujemy al dente.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minut. Obracamy homara i ponownie dusimy 3 minuty.
- Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu.
- Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
- Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy sola i pieprzem.
- Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.
Źródło przepisu: informacja prasowa Sfera PR