Dzisiaj jest: Sobota, 11.07.2020 Imieniny: Olgi i Pelagii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Spaghetti z homarem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Homar to owoc morza, czyli frutti di mare. Najlepiej podaje się go tak, aby dodatki nie zdominowały smaku głównego składnika. Dlatego generalnie homara najlepiej przygotować gotowanego w wodzie lub na parze. W przepisie na spaghetti z homarem smażymy go pod przykryciem na wolnym ogniu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  makaron spaghetti
    Międzybrodzki
  • 1 kg  homar
    mrożony
  • 400 g  pomidory
    z puszki, z sosem
  • 20 ml  brandy
  • 1 ząbek  czosnek
  • 50 ml  wino białe wytrawne
  • 1/2 szklanki  bazylia
    świeże listki
  • 100 ml  oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki  curry
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Odmrożonego i osuszonego homara kładziemy na desce skorupą do góry i przecinamy na pół.
  2. Usuwamy wnętrzności homara pozostawiając same mięso.
  3. Makaron gotujemy al dente.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek oraz przyprawę curry. Po chwili wkładamy homara skorupą do dołu i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3 minut. Obracamy homara i ponownie dusimy 3 minuty.
  5. Następnie wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapałką w celu odparowania alkoholu.
  6. Do tego wlewamy wino, dodajemy pomidory i posiekaną bazylię, przykrywamy i dusimy przez 5 minut.
  7. Wyciągamy homara, resztę sosu doprawiamy sola i pieprzem.
  8. Na koniec wykładamy na talerz makaron, polewamy sosem, a na górę wykładamy homara.
Smacznego!


Źródło przepisu: informacja prasowa Sfera PR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 99


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE