Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g makaron spaghetti
1 sztuka makrela
wędzona300 g pomidorki koktajlowe
100 g oliwki
zielone1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
4 łyżki olej rzepakowy
1/2 pęczki szczypior
3/4 sztuki cytryna
sól
do smakupieprz czarny
mielony, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Makrelę obierz ze skóry, usuń ości i podziel na mniejsze kawałki. Pomidorki umyj i razem z oliwkami przekrój na połówki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek. Następnie dodaj oliwki i pomidorki. Gdy zaczną się rozpadać, dodaj makaron z odrobiną wody z gotowania, posiekany szczypiorek, kawałki makreli, sok i skórkę z cytryny. Wszystko delikatnie wymieszaj, rozłóż na talerze i oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia