Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g makaron spaghetti
- 100 g roszponka
- 200 g tuńczyk
w kawałkach, w sosie własnym - 2 sztuki chili papryczka
- 100 g ziarna słonecznika
- 5 łyżek oliwa
- 2 łyżki sok z cytryny
- 1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Roszponkę umyj, osusz. Słonecznik przebierz i usuń łuski. 50 g roszponki, słonecznik, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny oraz sól wymieszaj, a następnie zmiksuj. Gotową pastę przełóż do wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i zostaw do ocieknięcia. Następnie przełóż do miski i dodaj 3 łyżki przygotowanego pesto.
- Papryczki chili przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestki i pokrój w paseczki.
- Tuńczyka osącz z zalewy. Makaron z pesto połącz z chili i tuńczykiem. Pozostałą roszponkę porwij na mniejsze kawałki, dodaj do makaronu i wymieszaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku