Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
150 g makaron spaghetti
100 g roszponka
200 g tuńczyk
w kawałkach, w sosie własnym2 sztuki chili papryczka
100 g ziarna słonecznika
5 łyżek oliwa
2 łyżki sok z cytryny
1 szczypta sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Roszponkę umyj, osusz. Słonecznik przebierz i usuń łuski. 50 g roszponki, słonecznik, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny oraz sól wymieszaj, a następnie zmiksuj. Gotową pastę przełóż do wyparzonego słoiczka i przechowuj w lodówce.
- Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź i zostaw do ocieknięcia. Następnie przełóż do miski i dodaj 3 łyżki przygotowanego pesto.
- Papryczki chili przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestki i pokrój w paseczki.
- Tuńczyka osącz z zalewy. Makaron z pesto połącz z chili i tuńczykiem. Pozostałą roszponkę porwij na mniejsze kawałki, dodaj do makaronu i wymieszaj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku