Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 szklanki liści bazylii
1 pęczek natki pietruszki
1 sztuka puszka tuńczyka w oleju
garść orzechów włoskich
1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
makaron spaghetti
parmezan
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bazylię i natkę umyj, osusz i wrzuć do blendera. Dodaj obrany czosnek, odsączonego tuńczyka, orzechy i połowę bulionu. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Następnie, nie przerywając miksowania, dodawaj stopniowo bulion, uważając by pesto nie było zbyt rzadkie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Odcedź, wymieszaj z pesto. Gotowe danie podawaj posypane startym parmezanem.
Źródło przepisu: Przyślij przepis