Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki tuńczyk
steki rozmrożone4 ząbki czosnek
pokrojone w plasterki1 sztuka cebula
pokrojona w plasterki4 łyżki oliwa z oliwek
50 ml wino białe wytrawne
1/2 sztuki papryka zielona
pokrojona w paski1/2 sztuki papryka czerwona
pokrojona w paski2 łyżki natka pietruszki
posiekana1 sztuka cytryna
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Steki z tuńczyka oprósz solą oraz pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj pokrojoną paprykę i podlej wszystko winem. Duś bez przykrycia przez 10 minut.
- Następnie na patelni ułóż steki z tuńczyka i duś całość pod przykryciem przez 7 minut. Podawaj udekorowane natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.
Źródło przepisu: Odkryj smaki krajów morza śródziemnego