Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 400 g węgorz
wędzony - 2 łyżki sok z cytryny
- 100 g chrzan
ostry - 4 łyżki majonez
- 4 łyżki śmietana
18% - 2 łyżki serek mascarpone
- sól
do smaku - pieprz
świeżo mielony, do smaku - papryka (przyprawa)
słodka, do smaku - papryka (przyprawa)
ostra, do smaku - 1/2 pęczki koperek
świeży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Węgorza pokrój na kilkucentymetrowe kawałki razem ze skórą. Na każdej porcji natnij delikatnie skórę, by ułatwić jej zdejmowanie.
- Chrzan przełóż do miseczki. Dodaj majonez, śmietanę i serek mascarpone. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Wymieszaj. Tak przygotowany sos wstaw do lodówki na 30 minut.
- Kawałki ryby ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny. Na każdym kawałku połóż łyżkę sosu chrzanowo-śmietanowego, posyp posiekanym koperkiem i oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia