Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1.2 kg karp
świeży - 500 g pieczarki
- 1 sztuka cebula
- 1 pęczek natka pietruszki
- 150 g ser gouda
plasterkowany - 3 ząbki czosnek
- 2 łyżki masło klarowane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki pokroić w cząstki, cebulę w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Odstawić do wystygnięcia, a karpia doprawić solą i pieprzem.
- Do wystudzonych pieczarek dodać pokrojoną natkę, 80 gramów pokrojonego sera oraz sól i pieprz do smaku.
- Całość dokładnie wymieszać i nafaszerować karpia, następnie natłuścić rybę odrobiną roztopionego masła.
- Piec w temperaturze 180°C przez godzinę. Piętnaście minut przed końcem pieczenia, na karpia położyć pozostałe plasterki sera.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl