Dzisiaj jest: Niedziela, 27.11.2022 Imieniny: Waleriana i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Świąteczny pasztet rybny


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Świąteczny pasztet rybny to przepis na smaczne i efektowne danie.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 500 g  filety z ryby
    mintaj, dorsz
  • 200 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  marchew
  • 125 ml  śmietana
    30%
  • 2 sztuki  jajka
  • 100 g  ser żółty
    starty
  • 2 łyżki  koperek
    posiekany
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i zmiksuj. Marchewki obierz i ugotuj.
  2. Rybę rozdrobnij w malakserze i zmiksuj razem z jajkami, śmietaną i żółtym serem. Na koniec dodaj ziemniaki, sól oraz pieprz i wymieszaj.
  3. Ugotowaną, miękką marchewkę zahartuj w zimnej wodzie i wytnij z niej słupek o przekroju gwiazdki.
  4. Małą formę keksówkę o wymiarach 8 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy włóż część masy rybnej i ułóż na niej przygotowane marchewki. Przykryj połową pozostałej masy. Resztę masy wymieszaj z posiekanym koperkiem i wyłóż na wierzch pasztetu.
  5. Formę z pasztetem wstaw do większego naczynia żaroodpornego wypełnionego w 1/3 wodą. Tak przygotowany pasztet piecz w kąpieli wodnej przez 60 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE