Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Szaszłyki z ryb i warzyw


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 30 dag  świeżego filetu z dorsza, mintaja lub morszczuka
  • 1/2 sztuki czerwonej papryki
  • 1/2 sztuki żółtej papryki
  • 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 1 sztuka mała cukinia
  • 4 sztuki gałązki bazylii
  • sok z cytryny
  • 6 łyżek  oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • 1-2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Rybę opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i wstaw na 20 minut do lodówki. Cukinię pokrój w plasterki i obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
  2. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Pomidorki umyj, osusz. Z gałązek bazylii oderwij listki, opłucz i osusz.
  3. Oliwę wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
  4. Filety pokrój w 2-centymetrową kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki ryby, warzywa i listki bazylii. Gotowe szaszłyki posmaruj marynatą. Następnie ułóż je na tackach do grillowania. Piecz nad rozżarzonymi węglami przez 10-15 minut. W czasie pieczenia szaszłyki obróć i posmaruj marynatą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE