Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 30 dag świeżego filetu z dorsza, mintaja lub morszczuka
- 1/2 sztuki czerwonej papryki
- 1/2 sztuki żółtej papryki
- 8-10 sztuk pomidorków koktajlowych
- 1 sztuka mała cukinia
- 4 sztuki gałązki bazylii
- sok z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny i wstaw na 20 minut do lodówki. Cukinię pokrój w plasterki i obgotuj przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, przelej zimną wodą i osącz.
- Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i pokrój w 2-centymetrową kostkę. Pomidorki umyj, osusz. Z gałązek bazylii oderwij listki, opłucz i osusz.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Filety pokrój w 2-centymetrową kostkę. Na patyczki do szaszłyków nabijaj kolejno kawałki ryby, warzywa i listki bazylii. Gotowe szaszłyki posmaruj marynatą. Następnie ułóż je na tackach do grillowania. Piecz nad rozżarzonymi węglami przez 10-15 minut. W czasie pieczenia szaszłyki obróć i posmaruj marynatą.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca