Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk szczupak
filet - 2 łyżki mąka krupczatka
do panierowania - sól
do smaku - pieprz
do smaku - olej
i masło do smażenia, pół na pół
- Sos
- 1 szklanka wino czerwone wytrawne
- 2 łyżki cukier
- 2 łyżki rodzynki
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 sztuka goździki
- 1 szczypta cynamon
- 1 sztuka skórka z cytryny
cieniutka - 1 łyżka sok porzeczkowy
najlepiej świeżo wyciśnięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ze szczupaka odcinamy łeb, płetwy, ogon, ość grzbietową i, jeśli to możliwe, wszystkie, najmniejsze nawet ości.
- Rybę oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, obtaczamy w mące, trzymamy pod przykryciem w chłodnym miejscu.
- Przygotowujemy sos: wino zagotowujemy z goździkiem, cukrem i przyprawami, trzmamy przez 3 minuty na ogniu, by nabrało aromatu, cedzimy przez gęsto sito wyłożone gazą.
- Do wina dodajemy sok z porzeczek, łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy.
- Gdy sos zgęstnieje i stanie się szklisty, wrzucamy wypłukane rodzynki.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy porcje szczupaka, rumieniąc z obu stron.
- Przekładamy na wygrzany półmisek, polewamy sosem.