Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
6 sztuk szczupak
filet2 łyżki mąka krupczatka
do panierowaniasól
do smakupieprz
do smakuolej
i masło do smażenia, pół na pół
- Sos
1 szklanka wino czerwone wytrawne
2 łyżki cukier
2 łyżki rodzynki
1 łyżeczka mąka ziemniaczana
1 sztuka goździki
1 szczypta cynamon
1 sztuka skórka z cytryny
cieniutka1 łyżka sok porzeczkowy
najlepiej świeżo wyciśnięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ze szczupaka odcinamy łeb, płetwy, ogon, ość grzbietową i, jeśli to możliwe, wszystkie, najmniejsze nawet ości.
- Rybę oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu, obtaczamy w mące, trzymamy pod przykryciem w chłodnym miejscu.
- Przygotowujemy sos: wino zagotowujemy z goździkiem, cukrem i przyprawami, trzmamy przez 3 minuty na ogniu, by nabrało aromatu, cedzimy przez gęsto sito wyłożone gazą.
- Do wina dodajemy sok z porzeczek, łączymy z mąką ziemniaczaną wymieszaną z 2 łyżkami wody, zagotowujemy.
- Gdy sos zgęstnieje i stanie się szklisty, wrzucamy wypłukane rodzynki.
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy porcje szczupaka, rumieniąc z obu stron.
- Przekładamy na wygrzany półmisek, polewamy sosem.