Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka szczupak
średni - 3 sztuki marchew
długie - 2 sztuki pietruszki
długie - 1/2 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka cebula
- 50 g masło
- sok z cytryny
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę oczyść, opłucz i pokrój w dzwonka. Następnie skrop sokiem z cytryny i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Warzywa obierz, umyj i pokrój w cienkie, długie paski. W dużym garnku rozpuść masło i podsmaż na nim warzywa. Następnie podlej 1/4 szklanki wody i delikatnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Na podsmażonych warzywach w garnku ułóż rybę oprószoną przyprawami. Przykryj i duś na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsając garnkiem.
Źródło przepisu: Poradnik domowy