Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g makaron tagliatelle (wstążki)
- 200 g łosoś
filet - 300 g szpinak
- 2 łyżki oliwa
- 2 ząbki czosnek
- 3 łyżki śmietana
18% - sól
do smaku - pieprz cytrynowy
do smaku - sok z cytryny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filet z łososia umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej łososia.
- Szpinak umyj, osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj szpinak i smaż pod przykryciem. Po chwili zdejmij pokrywkę i gotuj. Gdy woda odparuje, wlej śmietanę i chwilę gotuj razem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dodaj na patelnię do szpinaku. Podgrzej. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i delikatnie wymieszaj.
- Usmażonego łososia rozdrobnij widelcem i dodaj do makaronu ze szpinakiem. Wszystko delikatnie wymieszaj i podgrzej.
Źródło przepisu: Moje smaki życia